Kotimaan katsaus

Vihapuhujat Facebookin ihmemaassa

Luin Uuninpankkopoika Sakari Timosen blogin otsikolla "Hyvää pääsiäistä". Tutuun tyyliinsä Timonen ristiinnaulitsee rasisteja ja vihapuhujia. Hänen blogissaan on kuvakaappaus tällaisesta vihapuheesta, josta käy ilmi pahimmat rääväsuut kuvineen ja profiileineen. Osa on varmasti tekaistuja feikkiprofiileja, mutta joukossa on varmasti ihan oikeitakin henkilöitä. 

 

Vihapuheesta on Suomen oikeuslaitoksissa langetettu useita ehdollisia tuomiota ja sakkorangaistuksia. Ihmettelenkin suuresti, miten nämä ihmiset omilla kasvoillaan uskaltavat kirjoitella tuollaisia ja vielä pahempiakin kommenteeja? Eikö näillä ihmisillä ole pelkoa esimerkiksi työpaikkansa puolesta? Itse en julkeaisi enää kasvojani näyttää, edes K-kaupan kassajonossa tuollaisten viestien jälkeen.

 

Toinen asia, mitä olen usein pohtinut, liittyy vihapuheesta tykkääjiin. Viestit, joissa suolletaan armotonta vihapuhetta, toivotaan toisen ihmisen kuolemaa, herjataan ihonväriä ja leimataan ihmisryhmiä, voivat kerätä kymmeniä Facebook -tykkäyksiä. Miten tällaiseen suhtaudutaan rikosoikeudellisesti? Eikö tämä voitaisi periaatteessa rinnastaa rikoskumppanuuteen? Samalla tavalla tykätessä vihapuheesta, ikään kuin kannustetaan kirjoittajaa jatkamaan toimintaansa. Sille annetaan moraalinen hyväksyntä ja ollaan samassa hengessä tukemassa aatetta. Reaalimaailmassa avunanto rikokseen on aina tuomittava teko. Eikö vihapuheesta tykkääminen ole vähän sama asia? Itse ei suoranaisesti syyllistytä rikokseen, mutta ollaan hengessä mukana!

 

Asioista saa olla eri mieltä, enkä itsekään pidä kaikilta osin maahanmuuttopolitiikan lieveilmiöistä. Silti asiat voidaan esittää kahdella tavalla; väärin ja oikein! Vihapuhe harvoin johtaa toivottuun tulokseen ja saa ihmiset pikemminkin kartamaan tällaista toimintaa. Maahanmuutosta voi keskustella myös asiallisesti, ilman turhaa provosointia.  Uskon, että nämäkin kärjekkäästi hukkuvista ihmisistä iloitsevat isänmaalliset saisivat asialleen enemmän arvostusta, jos he lähestyisivät maahanmuuton ongelmia asiallisesti. Vauhkoaminen ja meuhkaaminen ja rääväsuuna esiintyminen antaa sanojalleen vain pelkän pellen leiman otsaan, ei mitään muuta! Hyvää pääsiäistä minunkin puolestani!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Osa on kyllä aika "pellejä", viidessä miljoonassa on jo tyyppejä moneen junaan. Kaikilla ei salin puolelle jutut kelpaa ikinä. Netti ja varsinkin some nyt on muutenkin 99% täynnä sitä itseään, filtteriä päälle vaan.

Tosin niillä fiksummilla jutuilla on yleensä vielä vähemmän huomiota. Tämä nyt pätee muihinkin asioihin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

On aika hämmentävää, että jotkut ihmiset julkisesti häpäisevät itsensä todella vastemielisillä kannanotoilla.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Siis 'stuck in the same old groove' kuten Sakari ....?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

"Maahanmuutosta voi keskustella myös asiallisesti, ilman turhaa provosointia. Uskon, että nämäkin kärjekkäästi hukkuvista ihmisistä iloitsevat isänmaalliset saisivat asialleen enemmän arvostusta, jos he lähestyisivät maahanmuuton ongelmia asiallisesti. Vauhkoaminen ja meuhkaaminen ja rääväsuuna esiintyminen antaa sanojalleen vain pelkän pellen leiman otsaan, ei mitään muuta! "

Aamen ja kiitos!

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Vaihteeksi taas olen Jarin kanssa samaa mieltä. Korostaisin kuitenkin vielä sitä, että nuo törkeydet ja asiattomuudet ruokkivat ihmisten asenteita niin, että hölmöimmät innostuvat muuttamaan suunsoiton teoiksi (ehkä kännissä ja läpällä) jolloin yhdet kaappaavat maahanmuuttajan ja pahoinpitelevät tämän jollakin hiekkakuopalla ja toiset tekevät näitä polttopullon yritelmiä. Vihan lietsominen ei nimittäin yleensä jää pelkälle kielelliselle tasolle.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Sinun puolueesi kieltää sanoja... ? Eroa !!!! Ja ei mitään aamen vaan lähde omiin töihisi, johon sulla voisi olla kikya !!!!!!!!!

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Vihapuheesta on Suomen oikeuslaitoksissa langetettu useita ehdollisia tuomiota ja sakkorangaistuksia.

Kaima,
Onko nimike 'vihapuhe' jo sisällytetty rikoslakiin?

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

No niin. Hän 'juristina' polttaa sätkä röökii. Siinäpä se !

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kyllä ne feikkiprofiilitkin ovat ihan oikeita henkilöitä..feikkiprofiiliensa takaa vain uskaltavat päristä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kannattaapi miettiä ja tiedostaa miltä maailma ja meidän jokapäiväinen elämämme näyttäisi jos nämä öyhöt ja edustamansa tahot saisivat päättää.

Historiasta löytyy paljonkin asiasta opittavaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Osa ihmisistä on varmaankin syrjäytetty tästä yhteiskunnasta pysyvästi. He ehkä katsovat, että ei ole mitään väliä. Tuolla pyritään saamaan ehkä aikaiseksi edes jokin reaktio. Hyvin harva kuitenkin toivoo kenelläkkään oikeasti mitään pahaa. Näin ainakin uskon.

Meillä on ollut käytännössä jatkuva suurtyöttömyys, leipäjonoineen. Köyhyydestä ja syrjäytmisen kierteestä on muodostunut jo periytyvä lahja lapsille. Sellainen on Suomalainen hyvinvointivaltio. Kyllä uskon tällaisen katkeroittavan ihmisiä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Onko tullut mieleen ajatuksia historiasta mihin porukkaan taas nämä 'vihapuheen' metsästäjät kuuluvat? Kaikki rikollinen materiaali kuuluu poliisille kun taas kaiken muun epämääräisen tekstin jakaja ei ole yhtään sen kirjoittajaa kummempi ja vain lisää vettä myllyyn tuodessaan ties mitä materiaalia esiin.

Kyseessä on hyvin yksinkertainen ryhmävahvistumismekanismi niin 'vihaajien' kuin 'vihaajien vihaajien' kohdalla. Kun homma on mennyt överiksi niin sitten hankitaan esim. Pauli Vahteralle (täysin syyttä, anonyymisti, puskista) Facebook - bannit, samoin tälle foorumille ties kuinka monelle kirjoittajalle, josta kai pieni 'vihaajien vihaajien' porukkka saa internetorgasmin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Erikoinen, kiertelevä tapa puolustella ihmisten hukkumista toivovia? Sano suoraan vaan.

Minusta on aivan tavanomaista, että erilaisia epäkohtia nostetaan esiin mediassa ja sosiaalisessa mediassa. Tapana on ollut, että meillä itsekullakin on oikeus esittää, mitä ne ovat ja perusteluilla ja dialogilla sitten näytetään kuinka validia ajattelu on.

Eräs niistä paljon keskustelluista epäkohdista on se, että demokratia ja sivistys näyttävät olevan huteralla pohjalla, koska nyt vain melko ohut kuvitelmien kelmu erottaa sivistyneen, toimivan yhteiskunnan ja väkivaltaisen barbarian. Sitä matalaotsaista barbariaa ja verenhimoa Suomen mediatodellisuudessa edustavat mm. rasistiset perussuomalaiset sekä heitäkin äärimmäisemmät ruskeaoikeiston pelon ja vihan lietsojat sekä sisäsiististi alt-right-roskaa suoltaa osaavat bloggaajat ja kolumnistit. Tämä pieni mölykööri on onnistunut laskemaan julkisessa keskustelussa siedetyn möykän laaturajaa niin alas, ettei sitä jokunen vuosi sitten kukaan olisi uskonutkaan.

Jorma Kinnunen

Kannattaa lukea tuo Vahteran blogi. Toinen ääripää pyrkii sensuroimaan faktat, jotka eivät sovi heidän ideologiaansa. Samanlaista toimintaa on koitettu harrastaa Pertti Rönkön suhteen, joka julkaisee sivullaan saksalaisen valtamedian uutisia.
http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2017/04/1...

Jorma Kinnunen

Joko Timonen on oikaissut blogissaan sen, että maahanmuuttaja naista ei pahoinpideltykään mielenosoituksessa? Koko juttu oli ko. naisen keksintöä. Timonen vouhotti asiasta syksyllä blogissaan ihan kunnolla, mutta kun asia osoittautui keksityksi, niin mitään oikaisua ei tainnut kirjoittaa.

Epäilen myös, että osa rasistisista kirjoituksista saattaa olla ns. suvaitsevaisten feikkiprofiileilla tekemiä.

Tehdään tuommoinen rasistinen kommentti feikkiprofiililla johonkin foorumiin ja otetaan siitä sitten kuvankaappaus ja kauhistellaan sitä jossain omassa blogissa tai keskusteluryhmässä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset