Kotimaan katsaus

Jälleen yksi valtionyhtiö lihoiksi

Jälleen yksi kansantaloudellisesti suhteellisen pieni, mutta sitäkin tunnetumpi valtion rahantekokone listautuu pörssiin. Kyse on Altiasta – valtion tähän asti omistamasta viinan valmistajasta, joka on nyt päätetty pistää lihoiksi ja myydä osittain sijoittajille. Pieni siivu ilmeisesti jätetään vielä näön vuoksi myymättä, jotta omistajanohjausministerille riittäisi vielä jatkossakin töitä.

 

Onhan se hienoa, että ne rahat, jotka aikaisemmin hyödyttivät kansantaloutta mm. alkoholihaittojen ehkäisyssä ja hoidossa, menevät nyt suoraan sijoittajien taskuun. Vastaavan summan korvatakseen, valtion lienee nyt tarve korottaa 'pääomaveroa' tai lisätä velkataakkaansa, koska sinällään valtion kulut eivät laske vaan pikemminkin alati kasvavat. Mitä enemmän näitä tulonlähteitä pilkotaan, sitä suppeammiksi käyvät valtion rahoitusmahdollisuudet. Käytännössä puhutaan verotuksen ja velkataakan lisäämisestä. Toki aina voidaan myös leikata niistä niin sanotuista ”valtion perustehtävistä”. Ja sitähän tässä maassa on jo hyvän tovin harjoitettukin sitä mukaa mitä tulokoneista on luovuttu. Bernerin unelma on vielä toteutumatta, tieverkot yhtiön omistukseen ja kaupaksi sijoittajille. Eniten tarjoavalle pohjavedet kaupantekijäisiksi!

 

On se sitten hullunkurista, että aivottomien kanala myy kanojaan ja samaan aikaan yrittää tuottaa enemmän munia. Yhtälö, jota en mitenkään käsitä! Normaalielämässä tuollainen ei mitenkään toimisi! Vai pysyykö kannettu vesi kaivossa nykyään eri tavalla kuin ennen? En usko...lisäleikkauksiin ja veronkorotuksiin sen sijaan uskon!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ei valtio mitään verotuloja menetä Altian myynnissä. Ne tulot tulevat alkoholin myynnistä perittävästä alkoholiverosta.

Alkoholiveron tuotto laskee vain siinä tapauksessa, että kansa lopettaa viinan kanssa läträämisen.

Altian myynti vapauttaa valtion epäeettisestä roolistaan jolla se on juottanut kansalaisensa työkyvyttömäksi, sairaalakierteeseen tai ennenaikaiseen hautaan.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

Missään kohdassa ei ollut puhetta verotulojen menetysksestä. Miten ylipäätään kukaan saa sellaisen käsityksen kirjoituksestani? Kyse on koko ajan ollut yhtiöstä saatavasta tulovirrasta.

https://altiagroup.com/fi/sijoittajat/altian-lista...

"Altia Oyj:n (”Altia” tai ”Yhtiö”) suunnitellun listautumisen yhteydessä Suomen valtio (”Myyjä”) tarjoaa osakemyynnissä ostettavaksi alustavasti enintään 20 000 000 Yhtiön osaketta"

Osakekohtainen tulos vuonna 2016 oli 1€/osake. Vastaavasti vuonna 2017 0,51€/osake. Siitä sopii helposti laskea, minkälaiset rahat tämän kaupan myötä menevät jatkossa uusiin osoitteisiin. Pieniä ovat toki silakat joulukaloiksi, mutta pienistä virroista ne isotkin joet syntyvät. Siksi voidaankin kysyä, miksi näinkin vähäriskisestä bisneksestä on ehdoin tahdoin luovuttava?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Harri Virtanen

Moni luulee, että osakekohtaisella tuloksella olisi absoluuttisesti itsessään väliä. Tosiasiassa yhtiön tuloksentekotasosta ei kerro vielä mitään se, kuinka suuri yhtiön osakekohtainen tulos on.

Osakekohtainen tulos lasketaan yksinkertaisesti jakamalla yhtiön nettotulos (eli tulos kaikkien verojen ja kulujen jälkeen) yhtiön osakemäärällä.

Esimerkissäsi kerrot, että Altian osakekohtainen tulos vuonna 2016 oli 1€/osake. Vastaavasti vuonna 2017 0,51€/osake.

Osakekohtaisen tuloksen vertaaminen ei ole lainkaan mielekästä eikä kerro yhtiön koosta vielä mitään.

Osakekohtaista tulosta on mielekkäämpää tarkastella yli ajan kuinka se on kehittynyt. Tottakai, tällöinkin on hyvä ymmärtää mistä yhtiön myynti todella tulee ja minkälaiset näkymät osakekohtaisen tuloksen kehitykseen on jatkossa.

Altian osakekohtainen tulos on heikentynyt vuodesta 2016-2017 noin 50 %, joka puolestaan kertoo yhtiön heikkenevästä tuloksentekokyvystä. Se johtuu lähinnä siitä, että globaalin alkoholimarkkinan valtavat kansainväliset yritykset pitävät huolen siitä, että kilpailu on raastavaa.

Kossu varmasti suomalaisia kiinnosta ja tuo 20 000 000 osakemyynti menee varmasti kaupaksi arvioidulla 7,50-9,00 euron kappalehinnalla.

Innokkaimpien kannatta myös huomioida, että valtio tyhjensi Altian kassan ennen julkaistua päätöstä listautumisesta. Altia maksoi vuoden 2016 tuloksesta 10 milj euron osingot ja 60 milj euron lisäosingon !

Altian hallitus on päättänyt, että vuoden 2017 tuloksesta ei makseta osinkoa ! Kassa on tyhjä! Velkaa Altialla on 100 milj. €.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Onhan se hienoa, että ne rahat, jotka aikaisemmin hyödyttivät kansantaloutta mm. alkoholihaittojen ehkäisyssä ja hoidossa, menevät nyt suoraan sijoittajien taskuun".
On hienoa puhua ohi. "Ei valtio mitään verotuloja menetä Altian myynnissä".
Pelkistä osingoista puhuminen on tyhjänpäiväistä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

HV: "Vastaavan summan korvatakseen, valtion lienee nyt tarve korottaa 'pääomaveroa' tai lisätä velkataakkaansa, koska sinällään valtion kulut eivät laske vaan pikemminkin alati kasvavat."

Altia toimii Pohjoismaissa ja jossain määrin muuallakin. Kansainvälinen alkoholin myynti kasvaa luokkaa 1%/v. Jos Suomen valtio sijoittaa myyntituotot nopeammin kasvavaan bisnekseen, niin me veronmaksajat olemme mahd. voiton puolella.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

"Jos Suomen valtio sijoittaa myyntituotot nopeammin kasvavaan bisnekseen, niin me veronmaksajat olemme mahd. voiton puolella."

Tuo nyt on taas tuollaista jossittelua. Jos se noin menisikin, mutta kun nykyaikana lähtökohtainen ajatus on, että valtion ei sovi omistaa saati toimia yrittäjänä edes pienissä määrin rahoittaakseen omia hyvinvointipalvelujaan vaan rahoitus on hoidettava verotuksella ja velanotolla ja silloinkin lähtökohta on palveluiden leikkauksissa, ulkoistuksissa ja yksityistämisissä. Tämä on pikemminkin tällaista järjestelmän hiljaista ja järjestelmällistä näivettämistä eikä huikeaa bisnesälyllisesti tapahtuvaa kansallisvarallisuuden uudelleenjärjestelyä tuottavampiin kohteisiin. Käytännössä voidaan siis sanoa, että myynnistä saatavat rahat menevät sinne kuuluisaan Kankkulan kaivoon, eivätkä ne siellä ole kasvua luomssa. Pissa housuissa lämmittää vain hetken!

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

" Käytännössä voidaan siis sanoa, että myynnistä saatavat rahat menevät sinne kuuluisaan Kankkulan kaivoon, eivätkä ne siellä ole kasvua luomssa. "

Näin on. SOT-hallitus voi panna ne esim. maahantunkeutujien kotouttamisen "edistämiseen". More respect!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos Suomen valtio sijoittaa myyntituotot nopeammin kasvavaan bisnekseen"

Talvivaaran kaivos olisi yksi mahdollisuus tai Sipilän ideoima bioteollisuus jossa puusta tehtäisiin polttoainetta, 1,2 kilowatilla saadaan 1Kw energiaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Talvivaaran kaivos olisi yksi mahdollisuus..."

Sen mahdollisuuden valtio on jo käyttänyt. Jatko riippuu arvometallien hinnankehityksestä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #8

Tarkoitin Talvivaaran pohjattomaan kaivoskuoppaan, eli rahan hävittämistä ja loton pelaamista nikkelin maailmanmarkkinahinnalla jos biolioutus koskaan toimii.

Toimituksen poiminnat