Kotimaan katsaus

Hylätyillä äänillä moni olisi mennyt eduskuntaan

Erikoinen ilmiö vaaleissa on niin sanotut "hylätyt äänet". Tämän vuoden eduskuntavaaleissa hylättyjä ääniä tuli kaiken kaikkiaan 19 029 kappaletta.  (Lähde)

Vaikea uskoa, että tuollainen määrä ihmisiä vaivautuu varta vasten äänestyskopille piirtääkseen kuponkiin Aku Ankan. Toisaalta, onhan tämä sellainen kansa, että täällä ilmaista ämpäriäkin jaksetaan jonottaa aamusta iltaan räntäsateessa, jos vain joku sellaisen on luvannut lahjoittaa. Miksei siis joku jonottaisi äänestysjonossa piirtääkseen kirkkoveneen kuponkiin, johon laitetaan leima ja suljetaan kirjekuoreen?

Silti liki 20 000 laskematonta ääntä näinkin tiukoissa vaaleissa, joissa jopa alle kymmenen ääntä olisi muuttanut pelin hengen ja läpi pääsevien järjestyksen aivan toiseksi, on tuo määrä siihen nähden kerrassaan valtaisa.

Liekö joukossa myös sellaisia ääniä, joissa on tarkoitettu jotakin ehdokasta, mutta pikkuruisen ulkoasuvirheen vuoksi pilkuntarkat ääntenlaskijat ovat päättäneet asian hylätäkseen epämieluisan ehdokkaan? Varmasti valtaosassa tapauksista on epähuomiossa äänestetty hyvässä uskossa väärän vaalipiirin ehdokasta. Sitten ovat nämä äänestäjät, jotka ovat ottaneet traditiokseen piirtää oikea numero, mutta töherrellä sen lisäksi jotain muuta sydänkuviota. Vahvoja kannanottojakin on varmasti ollut joukossa?

Harmillista tässä on vain se, että periaatteessa noita kaikkia hylättyjä ääniä ei liene kukaan vaalilautakunnan ulkopuolinen päästä enää tarkistamaan? Olisi tosiaan mielekästä tietää, miten ja millä perustein mikäkin ääni on sivuutettu. Demokratian kannalta tykkäisin, jos olisi esimerkiksi jonkinlainen "hylättyjen äänien verkkopalvelu", jonne kaikki hylsyyn menneet äänestyskupongit kerättäisiin kuvaformaatteina äänestysalueittain ja sieltä kukin taholtaan voisi tarkistaa, löytyykö mahdollisesti oma lappu joukosta. Nyt voimme vain arvailla, menikö oma ääni jonkun epäselvän "kolmosen" vuoksi niin sanotusti harakoille vai saiko oma ehdokas ja puolue oikeasti äänesi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Yhdysvalloissa voit saada ilmoituksen vielä ennen vaalipäivää,että ennakkoäänesi on hylätty.Voit uusia äänesi varsinaisena vaalipäivänä.Käytäntö on tosin erilainen osavaltioiden välillä.Haluaisitko,että Suomessakin henkilötiedot kulkevat äänen mukana ja näin voit tarkistaa oman tilanteesi.
Samoin jo kerran annetun äänen voi peruuttaa.Trumpkin vetosi ihmisiä vaihtamaan.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

Kyllähän se demokratian kannalta olisi hyvä tuollainen mahdollisuus. Pitäisi voida jälkikäteen varmistaa, että kenelle oman äänensä on "oikeasti" antanut.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Hylättyjen äänten armeija 'haisee'!

Äänestäneiden ihmisten oikeuden kannalta ON välttämätöntä, että hylättyjen äänten alkuperä tutkitaan ja tieto tuodaan julkisuuteen.

En suostu selittelyyn.

Tutkimus käyntin ja välittömästi!

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Demokratiaan kuuluu myös se, että hylsyt voidaan tarkastaa. Pitää nyt vaan selvittää, että kenelle tämän tarkastuspyynnön tekee. Jos joku tietää, niin voisi kertoa.

Käyttäjän terttusavola kuva
Terttu Savola

Oikeusministeriöstä voi tarkistaa missä laput ovat. Olen ollut tarkistamassa sekä oikeusministeriössä lappujen ollessa vielä siellä, ja sitten arkistossa, jossa arkistonhoitaja antaa halutut pinot tarkistettaviksi. Aina on löytynyt virheitä

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

Hyvä tietää tämäkin. Valitettavan työläs operaatio käytännössä. Nykyaikana oman äänensä kohtalon pitäisi voida tarkistaa esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tunnistautumalla jostakin palvelusta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Niin että jossain olisi rekisteri josta selviäisi kunkin äänestyskäyttäytyminen? Ei kiitos.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen Vastaus kommenttiin #7

Onhan siinä tietenkin riskinsä. Toisaalta monesta muustakin henkilökohtaisesti arasta asiasta on rekisteri "jossain". Kyse on tietoturvasta ja järjestelmän toteutustavasta! Demokratian toimivuuden varmistamiseksi oman äänensä perille menon varmistaminen jollakin "helpolla keinolla" olisi hyvä juttu. Ehkä tämän voisi varmistaa jollain muullakin kuin rekisterillä? En ota siihen enempää kantaa, mutta hyvät mielipiteet ja ehdotukset kiinnostavat aina.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #8

Itse en näe sellaista ongelmaa äänestysjärjestelmässä joka tulisi korjata.

Ehkä sähköisiin vaaleihin siirtyminen jossain vaiheessa mutta toistaiseksi se lyijykynä ja paperi on ihan toimiva. Vaalien periaate muuttuisi kokonaan jos äänestyskäyttäytyminen ja nimi olisi millään tasolla yhdistettävissä ja pitäisin sitä huononnuksena nykyiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset