Kotimaan katsaus

Kaupungistuminen on vakava uhka maailmalle


Olen jo pidemmän aikaa ollut huolestunut maailman kaupungistumisesta. Ihmiset eivät vain enää viihdy maalla. Poliittisin päätöksin työpaikat on siirretty maalta kaupunkiin. Pellot on kaskettu ja risukot raivattu. Siltarumpujakaan ei enää monestakaan paikasta puutu. Maailmasta on tullut siinä määrin valmis paikka, että elanto on raivattava betoniviidakosta – maalta ei elantoa enää löydy. Isoisien työ maalla on mennyt siis hukkaan! Vanhat hirsirunkoiset kartanot mätänevät sijoilleen. Tiet on päästetty rapistumaan ja autioita kyliä leimaa tyhjiksi jääneiden liikekiinteistöjen mainoksettomat ikkunat. Nuoret on ajettu sivistyksellä lukioon, samalla ymmärtämättä, että sieltä valmistuvat säntäävät suin päin kaupunkiin hyväksytty päättötodistus ja valkolakki päässään. Enää ei ketään lyödä Raamatulla päähän ja sanota, että on velvollisuus jatkaa sukutilaa. Toisesta päästä lähtijät kulkevat huonosti hoidetun palvelukodin kautta kirkkoon ja sieltä pyhälle maalle ikuiseen lepoon.


Kuinka monta pikkupitäjää maassamme enää on, joissa väestön määrä kasvaisi? Nekin poikamiehet, joilla vielä olisi tarvetta lisääntyä, kyhnöttävät jossain peräkammarissa kaljapullo ja kännykkä kourassa. Ainoa kanava löytää seuraa on joku Tinderi, jossa valtaosa käyttäjistä on samanlaisia reppanoita ja nekin naiset, joita sieltä voisi löytää, asuvat kaupungissa. Loput pihtaavat tavaraansa! Keskipitäjän kaljakuppilassa ei naisia käy ja tuorein kappale joka grammarissa soi on Irwinin Rentun ruusu! Siellä paikalliset jyväjemmarit istuvat pirttipöydän ääressä, Hankkijan lippis päässään ja nahkasaappaat jalassaan ja puhuvat jääkiekosta. Taksia kylillä ei kulje ja linja-autojakaan ei mene kuin satunnaisesti ohi silloin kun on suviseurat jossain. Lähde siinä sitten maailmaa valloittamaan isolle kirkolle.


Suurempi huolenaiheeni on kuitenkin kaupungistuminen itsessään. Jos ihminen painaa keskimäärin 80 kiloa ja kerrotaan tämä esimerkiksi Helsingin väkimäärällä 650 033, saadaan tulokseksi noin 52 miljoonaa kiloa. Ajatella, 52 miljoonaa kiloa lihaa, verta ja luuta pakkautuneena pienelle pläntille maata, sen sijaan, että se oltaisiin ripoteltu tasaisesti pitkin suurta maata. Sen lisäksi pitää huomioida, että helsinkiläiset ovat vielä hieman läskejä, joten varmuuskiloja on pistettävä sellaiset kymmenen miljoonaa kiloa.


Onko kukaan koskaan ajatellut, minkälaisella koetuksella peruskallio Helsingin alla on? Siellä missä öljyä on pumpattu maasta kautta sivu ja tilalle lykätty merivettä, on raportoitu maanjäristyksiä ja merkittäviä maanvajoamia. On puhuttu jopa siitä, että öljynporaus aiheuttaa merkittävän riskin valtavan tsunamin syntymiselle, jos maa alta joskus pettää.


Kukaan ei ole kuitenkaan koskaan puhunut siitä, kuinka peruskallio kestää kaupunkien alla taikka siitä, että kun kaikki ihmiset ja miljoonat kilot pakkautuvat pienelle pläntille, ja että miten tämä vaikuttaa maapallon pyörimisliikkeeseen. Jos ajatellaan, että auton rengas tasapainotetaan sillä tavalla, että toiselle syrjälle lyödään klöntti lyijyä väärään paikkaan niin se rengashan vispaa kuin hullun m***lkku juopuneen p**erseessä. Eikö samanlainen ilmiö käy maapallon kanssa, kun pienille paikoille ja väärille alueille kasataan miljoonia kiloja ihmislihaa? Väkistenhän maapallo alkaa lerpataan taivaan pyörteissä kuin joku kulahtanut vinyylilevy isoisän grammarissa. Riskinä on, että koko maapallo syöksyy kuin sukkula Venukseen.


Siispä ehdotankin, että kaupungistuminen on lopetettava yhteisellä päätöksellä ja aloitettava kriisitoimena kansalaisten palautus ja pakkosijoitus ympäri Suomen pikkukyliä. Suomi voi olla edelläkävijä ja toimia esimerkkinä muulle maailmalle – maksoi mitä maksoi. Taloudellinen aktiviteetti maaseutupitäjissä lisääntyy sitä myötä kun pakkosiirrot etenevät. Ainoa tapa vastata riskiin maapallon suistumisesta radaltaan ja peruskallion sortumisen välttäminen on toimia ehdotetulla tavalla.


Mielestäni nyt on menty vähän kuin perse edellä puuhun, kun on alettu vouhottamaan ilmastonmuutoksesta. Pahimpiakin riskejä on kuten yllä mainitsin. Ilmastonmuutos sitä paitsi johtuu kaupungistumisesta, koska kaupungeista tulee keskimäärin enemmän päästöjä kuin tuppukylistä. Väljempi asuminen ja puhdas luonto linnunlauluineen ja tilantuntuineen on mielenterveydellekin hyväksi – pillereitä säästyy. Olen koko ikäni asunut maalla ja mielenterveys on kunnossa. Puhtain jauhoin voin toivottaa kaikki maalle muuttajat tervetulleeksi. Tehdään maailmasta parempi ja turvallinen paikka ja vältetään katastrofi maailman sortumisesta radaltaan. Lämpimästi: Tervetuloa!


Kirjoittaja on arvostettu tutkija, tohtorismies, monessa sopassa keitetty, Brysselissä käynyt ja konsulttina toiminut monella ojarumputyömaalla. Meriitit kunnossa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Harri, sinulla on hauska suhtautuminen kaupungistumiseen, joka aiheuttaa maailman sortumisen radaltaan.

Tulee mieleeni ihan Havukka-aho:

https://www.youtube.com/watch?v=n8vLzVO89FE

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

" Ainoa tapa vastata riskiin maapallon suistumisesta radaltaan ja peruskallion sortumisen välttäminen on toimia ehdotetulla tavalla."

Tämä on kyllä kauniisti sanottuna omituisin väite, mitä olen vähään aikaan nähnyt.
Edellyttäen, ettei tämä koko blogi ole parodiaa tai pelkkää ammatissaan katkeroituneen ihmisen vuodatusta, niin mihin nämä teoriasi perustuvat? Tekestissä ei ole yhtään linkkiä, kaavaa tms. En ole koskaan edes kuullut minkäänlaista teoriaa siitä, että epätasainen painokeskittymä tai edes muutos siinä haittaisi maan menoa avaruudessa (vertaa vuoristot, pois hakatut suurmetsät).

"Kirjoittaja on arvostettu tutkija, tohtorismies..."

Varmaan, mutta esim. minä en ole sinusta koskaan kuullutkaan enkä pikaisella googlauksella tai tietokantahaulla mitään löytänyt. Minkä alan tohtori taas olitkaan? Fysiikan? Geologian? Vaiko agronomian?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Blogisti on vinoilutieteen tohtori Seinäjoen yliopistosta.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Mutta voisiko kaupunkilainen tehdä sovitustyötä ja kärrätä painonsa verran paskaa mualle(landelle) kerran vuodessa. Rikkaimmat tekevät työn tietenkin sijoittamalla riihikuivaa maapallon taspainoitusrahastoon.

Blogisi kuvaa hyvin myös hiilihumpan järjettömyyttä.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Pidin myös. Ryppyotsaisten ei kannata vaivautua lukemaan saati sitten kyselemään tyhmiä. Ja on tässä tarinassa totuuden jyvääkin selkeästi havaittavissa - niin, miksi kaikkien pitää ahtautua kaupunkeihin joista vihreä aate tekee betonihelvettejä?

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

Oppilaitokset, hallinto ja virastot on keskitetty suurimpiin kaupunkeihin. Nuori joka muuttaa kaupunkiin aika todennnäköisesti myös jää sinne. Oppilaitosten hajasijoittaminen oarataisi tilannetta ja myös laskisi kustannuksia. Mutta valitettavasti päättäjämme ivat omaksuneet DDR mallisen keskittämispolitiikan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Suomeen tulisi luoda kaksoiskuntalaisuuteen perustuva veropolitiikka: kansalainen maksaisi suuremman osan veroistaan asuinpaikkakunnalleen ja pienemmän osan kesämökkipaikkakunnalleen.

Sama kansalainen saisi tarvittaessa sote-palveluja molemmista em. kunnista valtakunnallisen palvelusetelijärjestelmän kautta. Yksinkertaista. Järjestelmä tasaisi alueiden välistä epätasa-arvoa ja pitäisi koko Suomen asuttuna.

Nyt käytävissä hallitusneuvotteluissa olisi oivallinen paikka tehdä asiasta periaatepäätös ja määrittää nuo vero-osuudet ja tarvittava palvelusetelijärjestelmä.

Nyt on H-hetki asialle, myöhemmin se ei enää onnistu. Tämä voisi olla myös keskustan hallitukseen tulon tärkein kynnyskysymys.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Muutan mihin hyvänsä landelle kunhan siellä on meri, kaikki peruspalvelut ja parikymmentä ravintolaa 500 metrin säteellä himasta. Ja noin 300 aurinkopäivää vuodessa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Maaseutuhan saadaan kait raiskata, koska siellä ei ketään enää asu? Kukaan ei ole enää todistamassa tällaista tuhoa:

https://dynamic.hs.fi/2019/avohakkuut/?_ga=2.11287...

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Oivallinen kirjoitus ja olen samaa mieltä blogistin kanssa, että kyllä maalla on mukava asua.Kyllästyimme asumaan Hesassa, aivan liian paljon ihmisiä. Ainut positiivinen asia oli, että pystyi äänestämään Ben Z:a (kok)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset